Tuesday, December 29, 2009

selamat hari lahir pekerja kilang plastik yang ke 23.

Hari ini macam biasa.
Fikir gadis yang rasa istimewa akan 'wish' ternyata tidak jugak..
Mungkin tak 'set reminder' pada nokia 3310..
Mungkin gua ini tak istimewa kot..

Tapi

Ada jugak yang 'wish'.
Dan gua betol-betol rasa tersenyum sebab ada orang tahu yang gua dah 23 thn sekarang.

Hari ini macam biasa..
Gua buka myspace yang dah berhabuk sebab dah lama tak buka.
Gua suka baca comment-comment lama.

Comment dari janda gua..
Gua tak ada rasa nak emo-emo dah..

Comment dari rakan sejiwa satu masa dahulu..
Mata gua jadi berkaca-kaca..

Vespa,
Hakim sek 7,
Futsal jalan meru,
Budak-budak bok,
Nasi Lemak Kapar,
Wak leh Pomen,
Malam minggu,
Stadium Shah Alam,
Kacau gadis manis,
Karokey Box.

Benda itu gua rindu sejak dari dulu lagi, Kalau ada gadis manis yang nak manja-manja dengan gua pun. Sanggup gua terajang tepi.



"Bok lu orang mana? dah lama tak lepak semeja,dah lama tak gelak bersama. Gua rindu lu orang bok"

Saturday, December 26, 2009

Wangian dari hujung tahun.


Maaf peminat-peminat gua di Rock The World9, gua tak dpat hadir, di sebab gua dah melencong ke Sunway ketika, kad bank gua terasa berat isi nya dan perlu digunakan sebaik mungkin. *Barang-barang lain gua malas nak tunjuk. nanti tuhan marah sebab riak.

gua dan sukan.



Friday, December 25, 2009

Kena nombor

Gua sesar jalan pergi pulau indah mcm lahanat, jalan penuh dengan binatang besar yang tak reti hormat pemandu comel macam gua ni. Jalan lagi satu hal, dah serupa jalan 'Tukur Refleksi' yang sama kat taman pemainan. Bukan main banyak lobang,bonggol dan bangkai mangsa langgar binatang besar.

Mahu sejam jugak perjalan gua ke tempat temuduga, kemungkinan besar jika gua dapat jawatan tu. Masalah utama gua seperti kelewatan memang tak perlu di pertikaikan lagi lah. Sebab gua sandang jawatan tu dari tempat kerja lama lagi. Syarikat bagi masa 2 minggu untuk bincang gaji gua, gua mintak sikit sangat kot. Standart gua mintak gaji sama level dengan Roney MU,kalau tak sama pun mungkin kurang 2-3 ratus jea.

Petang sikit gua lepak jumpa maksu gemok. Dia nak calow dari KL sebab study kt penang, Gua agak bertuah semasa berada di KL sentarl. Hati murni gua telah menyelamatkan 2 pelancong asing dari mati kebuluran sebab credit kad mereka rosak. Jadi pelancong tersebut tolak phone Samsung GTS3650 kat gua dengan harga level mat gian kat jalan Cow-kit dalam rm3 ratus. Gua dengan muka comel, cucuk duit yang tengah banyak disebabkan durian rutuh padah akhir tahun. Gua bukan lah nk tunjuk sopan, tapi gua bagi jugak number gua pada pelancong tu, kot-kot nak ambik balik phone tu dari gua. Kira dia orang cagarkan phone tu kat gua lah.

Dan sampai sekarang gua macam budak kampung jalan dusun, yang tak habis-habis belek phone tersebut. lagi-lagi bila pengunaan 'Sentuhan Skrin' sahaja. HEBAT KAN?


Thursday, December 24, 2009

Interview

Esok gua ada temuduga sebuah syarikat minyak , awal-awal lagi gua dah ushar jalan kt 'goggle map', kira gua ni boleh di katakan pakarITtapi buta Ekonomi. Jadi tak perlulah gua sibuk-sibuk tanya jalan kat jiran gua yang kerja sebagai posmen.

Resume kencing gua dah lama gua print, cuma malam ini gua nak asapkan dgn limau nipis, bagi orang-orang sana respect kat resume gua. cuma gua sibuk tengah cari sijil-sijil yang gua pernah traning dulu. Kalau sijil PLKN jgan harap lah, sebab masa tahun gua PLKN di perkenalkan gua tak dapat sertai. Jadi gua tak lah 'drees up' mcm 'Jack Sparo' serupa iklan PLKN tu.

Sijil-sijil gua masa sekolah dulu tak lah banyak sangat, cuma gua kesal nk letak sijil AJK hari kantin sekolah, Teringat masa fizi, ajul dan Sasi the done kantoi jual kupon haram dekat sekolah perempuan semata-mata nak dapatkan nombor talipone rumah. Gua nyaris-nyaris kena tangkap kalau tak, surat cuti seminggu dan penampor maut dari guru displin En.David mesti dapat rasa sampai sekarang.

Esok juga gua kena datang kerja, sebab cuti gua dah lama habis. Ini semua pasal awal tahun gua banyak berfoya-foya bersama rakan. Jadi esok gua kena lah 'Half-day', dah lama gua tak pergi temuduga, kali terakhir masa gua sesat jalan kat putrajaya, temuduga kerajaan. Tapi gua tak lepas sebab rambot gua kurang sopan.

Masalah pasal kes-kes temuduga yang gua selalu hadapi adalah jenis pemakaian. Gua baju kemeja pekerja bank dah lah tak pernah ada, yg ada cuma pateren zaman-zaman 'Kurt Kobin'. Puas gua selongkar almari gua, yang ada pun baju gua buat pegi exam 3 minggu lepas. Itu pn poket depan gua dah koyakan sebab malas nak jahit. Jadi Gua menggunaakan perkhidmatan kawan-kawan 'smart' gua, yang mempunyai kolesi baju pekerja bank. dan kasut ala-ala adadin.


Tadi gua baru check e-mail, syarikat yang beria-ia suruh gua interview bagi map, tapi ada sedikit tambahan, dorang nak slip gaji gua yang original. Gua rasa patut ka gua pergi? gua dah kencing habis kt resume gua pasal gaji sekarang,gua cuma topap 2-3 ratus jea dari yang asal.

Saturday, December 19, 2009

Pekerja kilang plastik buat hal pag-pagi.

Biarkan ia tahu,
Apa niat ku.

Biarkan ia mengerti,
Apa yang ada dalam hati.

Biarkan ia fahami,
Mengapa ku berdiri.

Biarkan ia kenali,
Wajah sebenar diri ini.

dan

Biarkan ia memberi,
Apa yang ku mahui.

Kerana ku ingin.

Diri ini tidak terus bersembunyi,
Dari tersimpan dalam peti besi.

Supaya ia kenali,
Raut wajah diri ku yg tersembunyi.

Supaya diri ku ini,
Tidak lagi menggejari diri mu lagi.


*gua bagun tido buka lappy, bukak blog terus taip sambil mulut terkumat-kamit.

Wednesday, December 16, 2009

Final paper.

Dah setengah jam berlalu, mata pen gua masih berada pada kedudukan posisi rehat. Soalan pertama, gua sangka boleh 'score' kencang.Tapi tak berjaya. Gua lari ke soalan seterusnya, Soalan satu gua cuma sangkut separuh jalan.

Soalan ke-dua, masa rehat pen gua dah tamat, kali ini gua gelecik habis soalan 2. tak bagi peluang langsung pen gua rehat. Kalau ada 'injert' gua ada pen-pen yang lain sudah sedia dalam posisi serang.Soalan dua gua 'score' cemerlang. Macam Malaysia lawan Timor Leste. 11-0.

Soalan ke-3 pen gua dah mula menyerang, sekejap menyerang - sekejap pertahanan. Hampir 60% pada soalan ke-3 gua bermain dalam posisi pertahanan. Kakulator 4tahun gua guna, gua hentak2 secara pelahan menandakan frust kerana gua tak ada peluang langsung menyerang pada soalan ke -3. Sesekali pegawai pemeriksa 'ushar' pekat kat gua,kerana berkelakuan ganjil.

Gua beralih ke soalan terakhir.

Soalan ke-4 kali ini, kawan sekelas gua menjadi pengacau. Kata2 Lokman jabatan bekalan air bermain dalam kepala otak gua, yang sibuk nak serang soalan ke-4. Sebelum gua masuk ke dalam dewan peperiksaan, Lokman sibuk ajak karokey lepas final. Jadi gua jadi haru biru, sekejap gua serang soalan ke-4 sekejap gua fikir lagu apa gua nak nyanyi nanti.

Hampir setegah jam berlalu. Soalan ke-4 posisi pen gua seperti solan ke -3. lebih kepada posisi pertahanan. Gua ushar kawan-kawan banyak yang dah agkut kaki dari dewan. Mungkin dorang rasa dah boleh score dan mungkin dorang dah tak sabar 'setting' suara lepas ni.

Gua selak balik soalan pertama. Pen gua mula serang sikit demi sedikit. sampai satu tahap gua dah jadi blur. Mungkin gua tegas sangat dalam 2hari sebelum paper ni. Tak makan, tak tidur cukup, hafal rumus dalam jamban dan semasa bawak moto. Sampai nilai gravity pun gua jadi blur.


Masa tamat. pegawai pemeriksa mula ambik kertas jawapan. gua serang mana yang patut..
gua TAWAKAL saja apa yang berlaku atas keseluruhan permainan gua tadi.

Thursday, December 10, 2009

Golongan yang dah tempah tiket awal ke NERAKA peringkat pertama.

PUTRAJAYA: Ibunya sudah menjengah usia senja, namun si anak yang tidak mengenang budi sanggup menghantar wanita berusia 84 tahun itu ke rumah kebajikan.Semuanya berlaku selepas mengetahui sejarah hitam wanita yang mengandung dan membesarkannya itu pernah menjadi ‘kupu-kupu malam’ bagi menyara tiga anak selepas ditinggalkan suami. Bukan itu saja, anak bongsu lingkungan 40-an yang mempunyai pangkat, kedudukan dan hidup mewah hasil didikan dan titik peluh ibunya, langsung tidak pernah menjenguknya selepas menghantarnya ke rumah orang tua pada 2007, sehinggalah wanita itu menghembuskan nafas terakhir, dua tahun kemudian. Sebelum ini, wanita terbabit dijaga anaknya selepas ditinggalkan suami beberapa tahun lalu, tetapi hidupnya menderita apabila dilayan tidak ubah seperti sampah sejurus lelaki itu tahu dia pernah melacur.


Anak derhaka yang memiliki beberapa kenderaan mewah termasuk Mercedes Benz terbabit dikatakan seolah-olah tidak mahu mengaku wanita itu ibunya ketika menghantarnya ke rumah terbabit kerana malu selain mengelak nama baiknya tercemar jika pengurusan rumah itu tahu ibunya pernah menjadi pelacur.


wanita berkenaan yang kemudian mengaku pernah terbabit pelacuran kerana kesempitan hidup bagi menyara persekolahan dan perbelanjaan harian tiga anaknya.

*gua rembat artikel ini dari harian metro.



Siapa kata, orang yang berjawatan besar dan bergaji besar adalah orang yang bijak dan berjaya di dalam dunia?



*hati panas rasa nk sepak jea meja pc aku ne.

Tuesday, December 8, 2009

Bukan geng-geng black metal.








Masak kurma dengan sambal daging selama 2 hari, memang champion.

Thursday, December 3, 2009

Rain coat

Pada peristiwa sebelum-sebelum ini gua ada masalah ketika menungang motosikal dalam keadaan hujan.
Tapi pagi ini hujan rahmat telah turun, dan gua tidak seperti babi yang buta, meredah hujan yang dalam kategori lebat.



jadi.




Kali ini gua berjaya mengharungi hujan lebat sambil menyani lagu "bangau oh! bangau".





*salur pembiakan gua kini lebih terjamin dan tahan lama.

Sunday, November 29, 2009

tak 'cool'

Lagi seminggu nak exam gua masih tak selak buku, lupa 'peraot' pensel,beli pemadam, beli pen 3 warna dan pembaris besi.

Hari berpakaian kemas.















Wednesday, November 25, 2009

Mesra dan kayu.

MESRA



Sejak gua dah lama tak mengunakan khidmat membeli surat MC (cuti sakit) di sebuah Klinik yang terpaksa di sensor namanya. Perkhidmatannya semakin MESRA kepada pelangan. Tetapi kadar 'charge' bayaran telah di naikan, dari senyuman MESRA yang melampau. Tapi gua tetap mengunakan khidmat di saat-saat genting.


KAYU


Memang mashyuk lepak kat rumah, pada saat-saat orang lain sibuk berkerja, gua boleh layan astro,makan bebola ikan,pakai boxer sambil berselimut. Tapi gua dapat bertahan sampai tegah hari je. Lepas tu gua dah jadi KAYU selama beberapa minit. Jalur lebar kat rumah dah tak boleh berfungsi, sebab 'Router' gua dah terlalu uzur, dan-dan bulan ne gua banyak Over time kene beli 'Router' yang baru. Cilaka punya Tm net, bagi waranty selama setahun jea. Gua tak sembang kemas, gua sarung baju bandel. Gua gegas pergi Jasco Bukit Raja, ushar wayang apa yang patut. Tapi gua jadi KAYU lagi. tiket gua beli start pukul 2.45minit. Jam tangan gua baru 1.15minit. Apa cherr.. lepak kat bangku isap rokok sambil layan air Sprite. Ingat boleh lah ushar budak-budak sekolah menegah, tapi sekarang dah start cuti. Jadi gua jadi KAYU lagi.

Monday, November 16, 2009

Acara Sukan pada bulan November.

Menunggang motor bersama adik atau salah satu dari pertalian saudara yang rapat, sejarak 10 kilomiter dalam keadaan hujan lebat tanpa penggunaan alatan tambahan seperti baju hujan jenama 'GIVI'.






Gua dan adik gua baru menyertai acara ini petang tadi. Memang menguji minda dan ketahanan para perserta. Selain dapat merasakan kesejukan pada bahagian saluran pembiakan gua.

Tuesday, November 10, 2009

Karokey lagu Hatan - Duit-duit dimana engkau duit?

Duit..

Ada duit semua benda dan perkara yang mustahil akan menjadi, dari kesanggupan nenek berumur 80tahun menari poco-poco sehingga kesanggupan berlari dalam keadaan telanjang.

Tapi gua nak lebih berminat melalui perkara macam ni.

  • Kena marah dengan bos pasal hal-hal kerja.
  • Punch kad merah sebab lambat bagun pagi.
  • Ikat perot masa tengah-tengah bulan.
  • Akhir-akhir bulan menjadi kawan rapat mesin ATM.
  • Kira segala 'Overtime' yang telah buat untuk kiraan gaji bulan yang akan datang.
  • Ungkit segala pinjaman yang telah rakan buat semasa pertegahan bulan.
  • Simpan duit syiling dalam 'mug' walaupun seposen bagi menjamin kemiskinan pada akhir-akhir bulan.
  • Kira bonus pada akhir tahun.


Semua ini gua rasa akan berbaloi apa yang lu lalui, walau pun hasilnya kadang-kadang tak semewah dari, pakcik-pakcik atau pun bro-bro yang pakai seluar slack itam, bawak pen dan paper. Lukis gambar piramid atau pun bulat yang banyak cabang. disertakan perkataan level 1 sehingga level berapa lu nak ambik.

Memang halal dan hasilnya pun memang lumayan. Tapi mana 'feelingnya'?


Mereka dah dah join the club mesti akan ckp, tak cuba mana nak tahu..
Tapi gua balas, duit tak kemana kalau tak bersyukur walaupun seposen.

OK gua petang tadi begegas ke UITM, nak siapkan final project gua bersama rakan seangkatan. Satu pesanan ringkas masuk dari janda gua yang setahun senyap tanpa kabar berita. Ajak gua lepak di retoran Baraa, * dah mcm tajuk filem awei dulu-dulu. Jadi gua pun pegi, ingat nak berborak panjang lebar, sebab dah lama senyap mybe anak dah satu kot.


tapi..




"Hang masuk ne lah, bayaq rm 136.90 dalam setahun hang dapat rm 10 ribu, duk senyap ja"



gua nak becerita pasal kemahiran gua lastik cicak pun dah rasa tak ada mod.

Niat yang tak berapa nak tulus macam izwan pilus.

Minda gua dah set, malam ni gua kena study dan buat sedikit report tambahan. Sebab final dan Persentiton final project dah nak sampai.

sampai rumah, gua terus mandi, jadi imam surau depan rumah, *yang ne gua tipu dan makan sebagai pengisi perut yang kesunyian. Habis semua tu, gua terus berlari dapatkan tilam nipis gua.

jamm 9.00pm, memang cun kalau gua ambik kesempatan tido sejam lebih ne dari mengambil kesempatan terhadap anak gadis orang. Jadi gua set alarm 10.30pm pada handpone Norkia gua yang sudah dalam jangkauan 3tahun, supaya gua boleh bagun dan buat tugasan yang gua rasa perlu di selesaikan.


**********************************************************************************


12.45AM..


Gua cuba bagun secara paksa, disebabkan perut gua dah start main kompang menandakan kelaparan. Dan gua rasa nak bagi anjing makan jea hanpone Norkia gua yang tak berkihdmat dengan baik, sebab satu bunyi alarm pun gua tak dengar.

Jadi gua teruskan niat yang telah dijanjikan sebelum tido tadi.


on si Laptop...


keluar gambar makcik window..


skrol mouse ke yahoo massenger..


masuk id dan pasword...


gua mula ayat2 gadis manis yang on9 pada waktu-waktu ini..



dan


Niat tulus gua nak buat assingment yang duedate akan tiba masih tidah menjadi.

Thursday, November 5, 2009

Astro macam-macam hal.

Semenjak mak gua dah pandai oder menu tambahan dalam rancangan Astro ne, macam- macam benda gua mudah terpengaruh.

Balik dari kerja tadi gua ingat nak layan nasi goreng cili padi sama tea 'o' suam. 'Ending' dia pula dengan dunhill sebatang. Gua tak sabar lampu merah gua redah, pakcik bawak honda gua sailang dan kerja harian ushar gadis manis jual nasi lemak tepi jalan gua dah tak hirau lagi.

Semua kerana perut gua yang dah bunyi 'double pedal' .

Sampai rumah menu pagi jadi lain.Nasik goreng tak ada, mungkin adik gua melantak malam tadi sampai nasi sejuk buat sarapan pagi tak ada. Yang ada bebola ikan yang disalut tepung, warna tak mengairahkan lagsung. Tapi gua tetap abik lima bijik sebagai alas perut pagi. Dah memang tabiat dari dulu, angka lima kira sebati dalam diri gua, semenjak layan superhero jepun 'Flashman' sebelum kedatangan 'Power Rangers', yang dah pandai nak jadikan 6 orang pulak.


Pagi-pagi layan tv memang best, sebab tak ada siapa nak kacau gua alihkan siaran. Tapi penangan mak gua oder menu tambahan@rancangan tambahan dalam astro memberi efect
terbesar pada gua pagi ini.


Gua layan cerita hindustan sampai mata berkaca-kaca.


Macam sial la pulak..



Tuesday, November 3, 2009

lu dah teruk beb..

lu rasa tempat karokey hari tu, dah update lagu baru kew?

lagu apa lu mau layan beb?


Wali- cari jodoh.

Sarapan pagi

Kalau pagi-pagi perut gua starting lain mcm jea, memang kena berhajat pegi sarapan kat kedai mamak lah gamaknya. Layan kuih 'valadey' 2-3 ketul dengan nescafe '0' suam, baru menjadi buat kerja nanti dan baru lah tengok gua ne macam satu Malaysia. Tapi gua tak pasti lah kalau Najib layan mamak jugak.


Gua pegi sama si dean, mentang-mentang gaji dia dah naik sebab bos tak nak bagi dia lari, pagi-pagi dia dah layan nasik lemak dan roti canai bersertakan nescafe. Walhal sekarang zaman sengkek, gaji tak masuk-masuk lagi dia boleh pulun makan sedap-sedap pulak.

Masa ending gua layan rokok, mata gua cuma ushar meja 2 hadapan gua. Seorang gadis tengah layan tea tarik. Tak sangka ada gak gadis-gadis manis yang layan mamak tika zaman sekarang ini. Gua ingat budak-budak sekarang lebih cenderung lepak kat Starbuck sambil layan air mahal kemudian bawak bekas air balik rumah untuk 'interfrem'.

Dean tegur gua, sebab dari tadi asik ushar gadis manis yang dah ada teman jantan di hadapannya. Gua bukan nak ushar apa pun balas gua, cuma nak memastikan sahaja raut wajah si gadis manis tu. Sekarangkan banyak kes pukau, kes kena kawin kat Lambok dan macam-macam lagi. Mana lah tahu, esok lusa muka gadis ne keluar kat surat kabar metro. Gua jugak yang kena pegi buat keteragan nanti, sebab gua ne satu Malaysia.

Dean membalas. "Apa yang ko dapat nanti?"

Bayangkan, bila gua buat report, lepas tu bapak gadis manis ne tokey kilang gula. Bila si gadis ni dah selamat, paling babi pun si bapak bagi gua rm 10 ribu sebagai tanda terima kasih. Silap-silap gua jadi orang kanan bapak dia, dalam bisnes gula nanti.



*gua cakap pumpang sambil asap rokok keluar pelahan-pelahan dari mulot dengan kening terangkat sedikit di bahagian kanana.



Sunday, November 1, 2009

Tersandung di atas trek balapan.

Lu cuba bayangkan, lu tengah lari laju dalam acara 100 meter tiba-tiba kaki lu tersandung dan sekali gus lu terjatuh tersungkur..

bayang kan kejap..

Dagu lu mesti terhentak pada trek balapan, lutut lu mesti ada calar dan menampakkan kesan warna putih sebelum darah keluar dan tapak tagan lu akan mejadi merah-merah dan ada kesan lekuk batu-batu balapan. Tidak juga air liur ala2 'chess pizza' akan terkeluar, semasa lu nak berangkat bagun kembali.


gua dapat coment dari 'someone' pasal entry yang sebelum ne.

kawan 5 said...

lu nih mcm anak raja lar nk di jemput
bentang kapet merah bagai lah....
wallet org yg lu sibuk2.....
baik duduk utan lah....
dari duduk dlm blog nih
mngemis simpati....
kesian lu mat...lu bising2 dlm
nih, kawan 1,2,3 bukan nye tau pon....


uhh.. entah mana sahabat 5 ne datang pun gua tak tahu, Tapi bukan lah gua nak pangkah apa yang dia nak cakapkan. Semua yang di cakap tu betol dan sebetol-betolnya belaka.

Tapi pada awalnya gua nak meletakkan kisah pasal kawan berempat ne sebagai satu beban yang selalu gua pikul. perkara selalu gua termenung, lebih teruk dari kisah di tingalkan kekasih manis.

Sebelum ini gua cuma cakap dengan dinding dan pagar depan rumah sambil isap rokok, pasal hal-hal kawan ini. Sehingga gua terdetik nak menulis dalam blog ne, sebab gua tahu kawan 1,2,dan 3 kebanyakan tak ambik benda-benda macam ini, melainkan myspace dan forum-forum vespa. Kalau prono tu gua tak beraney nak cakap lah.

Gua bukan lah macam baby yang memintak menetek dari seorang ibu, memerlukan belas kasihan dari mana-mana pihak, perlukan keadilan mana-mana pihak, perlukan kritikan mana-mana pihak pasal hubugan gua dan kawan-kawan ini. Gua cuma nak lepaskan sahaja semua beban dalam blog ini shaja.

Supaya bila gua off laptop, semua yang membebankan gua akan hilang, paling tidak pun berkurangan. Bukan gua nak mintak lu pukul atau pergi simbah cat merah pada kawan-kawan gua. Gila apa?


kepada si pengkritik KAWAN 5 gua ucap terima kasih sebab lu ada hati nak baca nurkilan kasih gua pasal kawan-kawan gua neh. hahaha~~ gua bukan nak benci lu, mahu pun nak marah-marah lu. Tapi kalau ada gadis manis yang lebih-lebih, yang kesunyian apa kata lu kenalkan gua. 'U my friend' tak kan saving kot..







Saturday, October 31, 2009

kawan nombor 3 dah kawin gua bila?

Gua tak dapat pergi persandingan kawan nombor 3. Sebab gua ada urusan seripaduka baginda. Tapi minggu lepas gua datang masa persandingan kawan nombor 3 sebelah pihak perempuan. kira dapat lah merasa lihat kawan 3 ne berumah tangga.

Itu pun kawan nombor 2 ajak sebab tak ada kawan nombor 1 . Ulang semula sebab tak ada kawan, mungkin kawan nombor 1 kerja masa tu, jadi perkhidmatan gua sebagai kawan nombor 4 di perlukan.

Minggu ne gua nak ushar phone gua, nak tahu tahap mana kawan nombor 2 terhadap gua. Kalau dia mesg ajak gua pegi persandingan nombor 3, maknanya gua bukan jenis kawan yang diletakkan dalam perkhidmtan awam, jenis boleh guna dan buang.

Tapi kalau senyap sahaja, mungkin gua rasa nak tarik diri dari 'specialist' kawan berempat ne, lebih baik jadi seperti kawan-kawan biasa, yang tak perlu ambil berat sangat pasal kawan-kawan lain.


Tapi gua hampa jugak masa gua pergi persandingan belah perempuan. Satu gadis manis pun tak ada, yang ada makcik-makcik, budak-budak kecil yang baru nak belajar shuffle dan paling gua benci bila Dj dia putar lagu keroncong. Nak joget lambak 'tang' mana? gua nak 'shoot' gambar pun dah tak ada mod sebab budak-budak shuffle duk main lari-lari kutip gula-gula.



Gua cakap kat kawan nombor 3 ni, "'Wallet' yang kita rembat masa from 4 tu. dah ganti balik kew?

Friday, October 23, 2009

Si gadis manis

Petang minggu, jika gua tak ada 'class partime' kehidupan gua lebih kepada tilam nips dan kipas level 5. Tak ada gadis manis tak ada asingment, yang tinggal igawan buaiyan dan layang-layang di tanah lapang.


dan gua memang tak suka digangu pada waktu itu.


Waktu yang sama, seorang gadis manis, bermata bulat, bertudung sopan, berseluar jeans lusuh memanggil-manggil nama penuh gua dengan nyaring sekali..


"khairul~ khairul~"


Kedatangan di sambut oleh nenek gua yang sedia berada di kerusi utama ruang tamu. Irama nyaring gadis manis bertukar ayu, menjadi hormat pada tuan rumah seperti gadis melayu di TV9.

Gua di panggil dan di ajak keluar. Hanya bersarung seluar jeans dan tshirt buruk bundel bergegas kebawah melihat kedatangan gadis manis yang menanti.

Gadis manis menjeling dan membuat gaya2 tutup hidung menunjukan gua seperti manusia yang tak kenal erti mandi. Lalu bergegas keluar mendapatkan kereta gadis manis sambil melihat si gadis manis, dengan sopan berlalu pergi dihadapan nenek gua.

Gua memang jenis buta jalan, dan gadis manis umpama GPS yang tahu selok-belok jalan di kota.
Di dalam kereta ternyata si gadis manis mendegar siaran radio bukan lah cd Siturhaliza atau pun Maria Cary.


Si gadis manis memulakan percakapan, memulakan leteran sambil tangan memegang 'stering' dan dia tahu mana hala tujunya. Gua di kerusi penumpang cuma dapat membalas 2-3 patah perkataan sahaja, dan semua komunikasi di kuasai si gadis manis yang sibuk bercerita pasal. gua yang suka tido,gua yang suka isap rokok, gua yang tak terurus dan bla-bla-bla-bla..


Si gadis manis membawa gua kew pangung wayang. Kelihatan berbaris-baris manusia menantikan tiket pada hujung minggu ini. Tapi si gadis manis telah membuat langkah yang bijak menempah awal terlebih dahulu. Gua cuma terdaya membeli sebungkus Pop Corn dan 2 air mineral.


Habis lihat screan besar, gadis manis dan gua gegas keluar dari tempat sesak. Pegi taman lapang main layang-layang, tengok kanak-kanak naik basikal sambil gua dan gadis manis makan aiscream dah seperti cerita orang putih. Dengar sambungan si gadis manis membebel ditambah pula gelak yang tak pernah sopan.
Lalu gua mengeluarkan rokok ditengah-tengah pembebelan si gadis manis.


Si gadis manis terhenti. Mata yang bulat menjadi merah, gua cuma senyum sambil rokok di bibir hanya tunggu dibakar sahaja.


gua bakar rokok tersebut.


Si gadis manis menyambung bebelan dan di selitkan lagi nasihat 'behenti rokok' dan 'belia benci dadah' bla-bla-bla-bla-bla-bla-bla...


Lalu si gadis berkata "Nak bagi orang jadi Janda ke nanti?"




**********************************************************************************


Tapi semua cerita tadi gua harapkan akan berlaku suatu hari nanti, Pada waktu sekarang gua cuma mampu ber-angan sambil isap rokok tengok bintang warna putih malam hari sama saja.




*babilahanat gua rasa bila cerita angan2 pasal gadis ne, gua dah macam gampang jadinya.

Thursday, October 22, 2009

Cuci Tangan.

Hari ne gua celik dari mimpi,
Bila mimpi mula indah akhirnya seram,
Bila seram menjadi tandus,
Bila tandus menjadi dayus.


Hari ini gua tangan kotor,
Esok gua mahu cuci segalanya,
Lusa pula tangan kotor,
Gua lupa jnji sebelumnya.


Pagi ini gua nekad,
Gua tak kan sentuh bila kotor,
Sebab gua tahu benda itu kotor,
Dan gua malas nak basuh pabila dah kotor.






*isap rokok hembus pelahan-pelahan sambil cangkung sambil pikir lihat bintang warna putih malam hari sama saja.

Tuesday, October 20, 2009

Tok sajen.

Balik dari Bombay gua terus tido atas tilam nipis gua, yang tak ada absober langsung. Nasib baik gua cuti lagi semalam. tak lah sakit pinggang macam hari2 nak bagun pergi kerja.

Setiap bulan gua rasa berberat hati nak bagi makan kat mesin HSBC kat Bukit Rajah. Jenis mesin yang tak kenal budi, kalau lambat sikit jea esok lusa dia mintak lebih dari biasa. Tak pernah nak kenal erti kenyang. Mana tak nya bulan2 gua kena suapkan dalam RM400 dalam mulut mesin. Perut gua apa nak isi? Biskut tiger pun sekarang gua dah muak nak makan. Nasib baik tinggal lagi dua bulan. lepas ne gua nak mengadap makan Spegeti hari-hari. Biskut tiger gua nak lupakan selamanya.


Balik dari bagi makan kat HSBC, gua singgah lepak minum kat kedai bos UITM. Layan tea 'o' suam, sambil tengok gusti. Masa gua datang 'Tok sajen' memang dah berada barisan utama di depan tv.


Gua sembang pum-pang dengan rakan2 lain, pasal kereta lah, gadis lah, bola lah, anak cik hamdan lah. Pasal gusti gua tak ambik port, banyak unsur penipuan.


"Ko orang nak tengok seluar dalam Siti Nurhaliza tak?" Tok sajen tiba-tiba bersuara, sebab gusti berehat iklan.

"Seluar dalam? kat mana" rakan gua sepintas lalu sambut soalan Tok sajen.

"Ko terbalikan TV tu nanti kainnya terlondeh lah" - Tok sajen jawab sambil gelak tak ikhlas.

"Tok sajen boleh masuk raja lawak ni"
- Gua sambut laju. Dalam meja gua, ada lebih kurang 5 orang rakan. Secara automatic, lima-limanya ketawa jenis tak sopan lagsung.


5 lawan 1


....................................................................


Tok sajen senyap...

Sunday, October 18, 2009

Bombay

Gua dah pening pasal hal-hal terjadi dalam minggu ne. Pasal kawan-kawan, tempat keje dan assingment yang nak kene submit tak lama lagi. Jadi gua keluarkan sedikit duit dari tabung ayam berserta divident nya sekali. Gegas Beli tiket 'Air Aisa' ke Bombay , gua gerak dengan berbekalkan camera gua dan sebungkus biskut Tiger.


Gua berada di Bombay nak ushar CD pirate 'Sivaji the boss'

Artis jemputan yang hadir Mr. MJR

Anak kecil champion tido.

Bombay ada masjid? masjid india jalan klang ne.

Beli sepeket buat layan tegok bola sambik kunyah meruku, memang terbaik w0ookk!


Tiket balik ke utara habis dijual, ramai yang beraya di Bombay tahun ni.

Kat atas sekali tu ada bilik kosong tak?

Friday, October 16, 2009

Dari berempat ke bertiga.

Gua dulu hidup berempat, dari kawan 1,2,3 dan termasuklah gua yang ke-4. Meronggeng bersama, melalak memekik bersama dan melepaskan tekanan di bilik kecil hanya bermodal kan 1ringgit bagi sebuah lagu pun bersama.


Kawan 1 dan 2 dari satu tahun yang sama, gua dan kawan 3 cuma kurang setakuk dari mereka. Tapi kami serasi bersama. Seperti pasukan Mancaster yang selalu rangking di dalam liga EPL. sentiasa sekepala.


Dari zaman jahiliah, ke zaman sekolah dan sehingga 4 bulan lepas kami masih sekepala. Berempat dah simpan janji nak kumpul duit pergi ke stadium Old Traford satu hari nanti. Tak kira lah masa tu masing-masing dah ada yang bertongkat, pakai kerusi roda dan ada jugak yang kena pakai pampers dewasa. Semua ini kerana Mancester United hard fan.


Kawan 3 gua dah kenal dari sekolah rendah, cuma start rapat dari sekolah menegah jea. kawan 3 ne jenis yang hot. Muka jambu, sukan nombor satu dan awek mesti terbaik dari ladang, walaupun bukan dari mana-mana felda pun. Yang pasti antara kawan-kawan sekolah gua dulu, dia dalam top ten jugak.


Kawan 1 dan 2 ini gua kenal dari zaman jahiliah gua dulu, zaman gua pakai boots (skinhead) memang aggro masa dulu, muka nak bengis boot nak tinggi cakap mesti ada pegangan, walaupun benda tu semua hanya permainan anak muda sahaja.


Berempat bertemu dalam satu perkara. 'VESPA' gua dulu memang gila dengan skuter besi ni. Termasuk lah mereka. Tak cukup power, suruh pomen jawa buat. setting timing kurang ngam, edjuts sendiri, kalau lari setting tolak vespa pegi jumpa dengan pomen jawa jawabnya.


Gua rapat dengan kawan 1 lain macam sikit masa 2-3 tahun lepas. Kemana dia pegi gua mesti ada, susah senang gua dan dia mesti bersama, luahan hati ke bontot pun sama.


Tapi


Sekarang semua hilang, 4 bulan lepas gua silap langkah. Cetusnya pegaduhan gua dan kawan 1. Mungkin salah gua dalam situasi tersebut. Antara berempat kawan 1 ini dianggap penghulu dari yang lain. Jadi bila gua nak melepak pada kawan 2 dan 3, suasana dah berbeza sebab gua dah seperti adik beradik yang derhaka.


Kawan 1,2 dan 3 paham pasal hati gua ke?



Hari ni gua dapt mesg dari kawan 3


"Uda aku minta maaf banyak2, nikah esk ko tak payah datanglah. sebab ko dan kawan 1 masih bergaduh lagi, kawan 2 dan 3 masih kekal kawan lagi. Kawan 3 nak ambik hati kawan 1 sebab kawan 1 dah banyak tolong kawan 3. minta maaf banyak"


Bila gua baca mesg tu, hati gua jadi sejuk, jadi beku.. 'last' gua dapat rasa situasi macam ni bila bekas gadis manis gua cakap dia tak ada hati pada gua sejak mula2 bersama. Tapi kali ini gua situasi yang sama cuma dari seorang kawan gua.


gua jantan gua tak nagis, cuma mata berkaca2 jea.


Masa sekolah dulu, gua dan kawan 3 pernah curik 'wallet' seorang gadis semata-mata nak dapat duit pegi gig. Tapi akhirnya, tuan punya wallet jadi isteri kawan 3. Mungkin dah jodoh mereka. Gua mampu gelak sebentar mengigatkan hal2 yang lama.


Gua masih sedih apa yang gua terima tadi.


kawan 1

"ko nak datang kenduri akad nikah kawan 3 datang lah. jangan pasal kawan 1 ko tak nak datang"


kawan 1 hantar mesg, mungkin sebab kawan 3 rasa serba salah, atas mesg yang dihantarnya pada gua sebentar tadi.




**********************************************************************************


gua tak tahu apa yang nak sampaikan. gua harap kawan 1,2,3 tak akan terbaca artikel ini. Gua cuma mahu kawan 1,2,3 tahu erti hubugan kawan sebenar. Bukan kerana kasihan.







Monday, October 12, 2009

gua bernama Khairul Hazwan

Gua tak padai nak berkarya sangat pasal hal-hal peribadi ni. Tapi gua tahu, gua jalan hidup dengan senang tapi sunyi. Dengan kawan kejap timbul kejap tenggelam, dengan pekerjaan gua yang semakin hari semakin bosan. Dan dalam menjadi penunggu dalam sesuatu perkara.


Kadang-kala gua juga mengeluh. Mengapa? Kenapa? Alahai? sampai bila?

Tapi keadaan sebegini dah menjadi rutin gua. Jika tengak duduk sorang sambil layan rokok kat depan rumah. Tengah layan lagu-lagu meyentuh hati-ke hati, dan tengah 'flash back' perkara-perkara yang lama. Sehingga kadang-kala perkara 'menyesal' muncul di bibir secara automatic.


Tapi gua rasa ini, salah satu cara gua bersyukur.


Mengapa gua terkandas di tengah jalan?
Mengapa gua ambil jalan begini?
Mengapa gua rasa susah pada masa sekarang?
Mengapa gua tak macam mereka yang lain?



sebab tuhan selalu sayang kt gua.



Kadang-kala gua merasakan, bagaimana jika gua boleh mengubah sesuatu perkara.

Seperti, Keputusan SPM gua tak lah terbaik sangat. Jika gua dapat kembali zaman sekolah gua, belajar betul-betul. Rasa-rasanya gua jadi orang jugak ke? sampai sekarang.


Jika gua dapat cemerlang dalam SPM, belajar mana-mana Universiti, rasa-rasa gua boleh belajar ke? kemungkinan gua akan hanyut juga dalam perkara duniawi. Mungkin gua akan terjebak dengan rakan-rakan yang ambik 'drug' kaki 'alcohol' dan kaki perempuan. atau mungkin gua akan pakai 'speck' mata tebal2 sebab mengadap buku 24jam dan silap2 gua jadi 'skema' dalam semua perkara.



uhhh...


'Beter' gua lagi senang apa yang gua tempuhi sekarang ni, Gua masih tahu surah AL-Fatiha, gua masih tahu doa Qunut, gua masih tahu puasa tu wajib, gua masih tahu benda yang gua buat salah tetap salah dan bukannya betol.



"Apa yang ko nak, walaupun berusaha sehingga titisan peluh jantan, kalau tuhan tak 'approve' nak buat macam mana? tapi ko akan rasa puas sebab ko tahu usaha ko di tahap mana yang ko mampu.. dan ko patut tahu kenapa tuhan tak bagi apa yang ko nak." - Profesor Buetifool Khairul dari universiti kenya.

Friday, October 9, 2009

Abang Nasron bukan Nas Ahmad terjah.

Minggu ne gua kene masuk 'shift' malam. Maklumlah kerja kilang kan, dan pasah kerja kilang lah persentif nak dapatkan gadis-gadis manis yang level tinggi kurang. Sebab kebanyakannya mereka lebih suka yang kerja 'under goverment'. Biar pun setakat kerani buta, janji masa depan terjamin.


Tapi bila sahaja gua masuk kerja malam ne, secara automatic gua ada share saham dengan tempat gua kerja ne..


gua boleh datang lambat.
gua boleh tido awal.
gua boleh pergi rehat sebanyak 20 kali.
dan paling best
gua boleh buat aktiviti karokey setiap masa.

tapi tengok keadaan jugak lah.


Sedang khusuk gua layan lagu Sufi- Damasutra , Abang Nasron a.k.a abang Nas, pandang gua lain macam, gua budjet 'picing' gua lari. Tapi bila abang Nasron senyum balik, gua tahu suara gua tak ke laut. Jadi gua boleh dendangkan 2-3 lagu lagi.


Abang Nasron ne, umur dah 30-an.Nak cakap pasal muka ne, ciptaan tuhan memang tiada tandingan. Kalau polis buat kawat cam, Abang Nasron ne dari awal lagi di kecualikan, sebab dia ne muka suci, tak pakai khidmat 'nip n tuck'. Kalau ada orang nak marah depan Abg Nasron ne, gua 'suspect' orang tu mesti gila.


Pasal kerja pun dia memang terbaik. Semua nak 'perfect', mesti cun-cun. tak ada yang nak past2 kat orang lain. Gua? benda asas macam pen pun tak pernah ada kat gua. Macam mana nak dapat anugerah pekerja cemerlang.


Abang Nasron ne dulu, bekas pekerja kilang Panasonic dah tahap otai jugak dulu, dia berhenti pun dapat VSS. Masa dia kerja tempat lama, Abang Nasron kira hot jugak. Sampai minah-minah Indon 'level' Rosa pun dia tolak tepi. katanya..


"Abang dulu, gadis-gadis Indon ne awal-awal tolak tepi sebab hati tak berkenan. Setakat kawan boleh lah"


Kalau gua lah, gadis-gadis Indon level macam Rosa,Dian dan Acha Sepriasa. Gua sapu jea, sebab gadis-gadis sekarang pun memilih, nak 'market' tinggi jea, paling busuk pun mesti pakai kereta Honda EK. Tu tak pa lagi ada yang dah 'start' ushar abang-abang bancuh simen bagunan. Apa cherr?


Abang Nasron ne dah kawin, anak dah tiga. Bini dia gua rasa terbaik jugak lah, sebab hari-hari abang Nasron bawak bekal. Bukan nak kata jimat, bini dah masak bawak jea lah. Apa susah, sehari boleh jimat rm5-10 ringgit. sebulan dah berapa? setahun dah berapa? silap-silap kouta lagi 3 boleh isi lagi.


Abang Nasron cerita kat gua, dulu bini dia macam 'tomboy' bukan tom-tombak Aznil ok.. Kira sejak kenal dengan abang Nasron, sampai kawin bini dia dah jadi lebih sopan. Sebelum kenal dengan abang nasron baju kurung tak pernah ada, kalau sekarang gua rasa dah berpuluh-puluh pasang kot. Itu pun kalau 'green light' dari bini larr..


Gua rasa tak panas lagi ceritanya. Gua berjaya mengorek kisah jiwang abang Nasron ne, dia bagi tahu dia dulu pernah 'frust' menongeng. Sebab orang yang dia rasa jadi bakal isteri akhirnya tak menjadi. Sebab kerana si perempuan nak masuk polis. dan akhirnya senyap begitu jea..


"Senyap gitu jer ke?" -gua-


"Sebelum abang nak pegi hantar rombongan, gadis tu call abang. Abang cakap lah yang abang nak pegi hantar rombongan kat bini abang sekarang ne, kira abang halalkan lah apa yang dia buat kat abang dulu." -abang Nasron (sambil mengusap misai)-


"Apa yang abang halalkan?"
-gua (cuba mengorek lagi rahsia)


"Masa bercintakan, nak handphone kita beli, nak topup kita masukkan, nak shoping kita bagi duit dan macam-macam lah." -Abg Nasron-


"........................................" -gua-


5 saat


10 saat


15 saat


"Bang benda dah lepaskan tengok sekarang abang pun dah bahgia dengan 'wife'"-gua-



"Ha, Ko bila pulak nak kawin?"





*Tiba-tiba gua rasa gua kena cirit birit, lari terus ke tandas.




Friday, October 2, 2009

Awal pagi oktober 2009

Pagi2 gua dah ushar port nak tidur, sebab dah dua hari gua "spent" masa tidur 3jam sahaja.
Mana cukup,kimi Raikkonen pun tidur 9 jam. Sebab tu dia tak megantuk drive malam-malam kat litar Marin Bay- singapore.



Sedang sibuk gua tengah reka "pillow" sendiri dari "span-span" yang gua curik dari kawasan kerja. Gua di tegur oleh rakan sejawatan gua. Yang memang tak tahu nikmat tidur waktu kerja.



"wey! ada budak baru masuk, ambik alih tempat QC technician, kita mesti buat muka garang dan biadap baru lah dia respect kita nanti."



gua-"Itu gua setuju, memang setuju sesekali!, Gila ko gua dah pangkat senior kat sini mesti kena respect. Baru lah ada rasa riak pada diri sendiri. Maklumlah dah lama tak dapat perasaan macam ne, sesekali apa salahnya."



*member gua menepuk bahu, menandakan semagat jati diri gua makin tinggi dan berkobar-kobar bak bara rokok dunhill.



gua- "Beb, ko tengok muka gua ne, nampak begis dan ganas tak bila nanti gua nak "try sound" budak tu nanti macam ne..




"BRO KO PERGI SAPU DEPARTMENT BELAKANG TU. GUA NAK PERGI ISAP ROKOK JAP! KEJAP NANTI GUA NAK SEMUA CLEAR!"





*********************************************************************************
*********************************************************************************





gua- "Tak pe lah beb, gua nak tidur ne. Lu jagan nak gelak sangat, silap-silap ke Ramahtullah lu nanti"




* Ok! gua memang tak ada bakat nak marah-marah orang lagi-lagi buat muka serius macam Faizal Huseen

Tuesday, September 29, 2009

Where the boots boys gone? part 2

Khamis lepas gua ziarah kubur member gua. Dah 5 tahun dia pegi,tapi kenangan tetap ada. Bila dah sampai kawasan perkuburan, gua "sound" rakan-rakan lain.


"JANGAN NAK BUAT IRAMA SEDIH KAT KAWASAN KUBUR NANTI,BENDA DAH PERGI BIARKAN LAH"

Walhal, gua yang sedih dalam hati. Terpaksa tunjuk muka "Agro" kat rakan-rakan lain, bagi motivasi sikit kat dia orang.


Gua dan lain tak bawak yasin,tak tahu doa. Gua cakap "SEDEKAHKAN AL-FATIHA JE, KALAU DOA KAT RUMAH PUN BOLEH LEPAS SEMBAHYANG."


Lepas tu singah rumah "Family" arwah, sebab dah memang rancang dari awal-awal lagi. Gua bagi motivasi lagi pada rakan-rakan lain buat kali kedua.


"KO ORANG JAGAN BUAT MUKA-MUKA SEDIH BILAH BERAYA NANTI,PAHAM-PAHAM JE LAH SEKARANG HARI RAYA,MESTI ORANG TUA TU RINDU KAT ARWAH"


Walhal,gua risau. sebab pernah satu "part" mak arwah sedih secara autoimatic mata gua keluar cecair jernih.


Bila dah sampai ke rumah family arwah, semua dapat cover. perasaaan pilu.
Dari jauh gua dah nampak muka si emak, tersenyum lebar menunggu rakan-rakan arwah datang beraya dan tak pasal-pasal gua dah kena sound.


"DAH LAMA TAK DATANG RUMAH MAKCIK YEAH"


Gua garuk kepala sambil senyum-senyum cari makan kot-kot ada anak dara kew . Pernah satu masa dulu mak arwah "call" gua pasal bertanyakan kabar, sebab gua dan arwah memang rapat suatu masa dulu. Gua jadi shahdu, bila si ibu cakap.


"UDA DAH LUPAKAN MAKCIK YEAA.."


Macam biasa, tanpa gua rumah tu tak meriah. Jadi gua tokok tambah menceriakan family arwah dengan pertayaan "Bila lah saya nak kawin makcik?" "Makcik ada anak sedara boleh kenal-kenal dengan saya?"



....................................................................................................................................................................


Pagi tadi gua gegas pergi ketempat keja, kalau tak gegas pun gua dah memang lambat.
Masa dalam perjalanan, tersempak kawan. Yup! kawan, dulu kawan gua,dulu tempat gua ketawa dengan dia,tapi gua silap,gua salah langkah,gua tak pikir panjang, gua juga telah memutuskan pershabatan yg hampir 4-5 tahun. Ini bermula dari perasaan cemburu melebihkan kawan dari kawan.



Gua sapa kawan lama gua, sambil mengucapkn "Selamat Hari Raya".


tapi..


dia berlalu pergi,


Pergi tanpa menekan "hon" moto tanda dia perasan gua.


Jika satu hari nanti gua tiada dalam dunia, ada tak kawan-kawan yang akan menagis bila gua tiada. Akan buntu bila gua tiada, akan rasa kekok bila gua tiada.


dan


Ada tak mereka akan sedekahkan AL-Fatiha kepada gua?.

Saturday, September 26, 2009

sesedap bunyi

gua: "Nama bakal menantu Pak Azlan apa beb?
Pandang kerek jea kt gua dari tadi, Tau lah rambot sikat tepi, kulit soya bean dan dagu macam Faizal Huseen."



sahabat :"Pak Azlan cakap nama bakal menantunya ZAKARIAH"



gua : "Habis kalau nama pendek apa pulak?"


..................................................................


"ZAKAR"

Thursday, September 24, 2009

Penangan bagun tidur raya ke-4

Pagi tadi gua bagun dalam sekitar 12tgh hari. Memang indah bagun waktu-waktu itu, sebab bilik air tak payah berebut, lepas mandi mesti nasi dah ada atas meja terus sauk jea.

Lepas mandi, mak gua suruh jemput sedara yang sesat mencari kediaman gua. Lalu gua bergegas,dengan harapan ada gadis manis sekali datang. kasi pakai "One Drop Perfium" sebab gua mandi agak cincai.


capai kunci moto...


sekali tengok cuaca memang panas terik, mata gua jadi macam sepet. Seperti banduan yang baru keluar penjara 10thn baru nampak matahari..


gua ada idea.
Gua pakai speck hitam adik gua. Lalu terus mendapatkan sedara gua yang kesesatan jalan.


sampai rumah adik gua tegur.


"WEY! KO TAK PERASAN KEW SPECK MATA TU KACA SEBELAH DAH HILANG"



gua tengok speck yang gua guna tadi.




"CIBAIIIII! LAHANAT!"





*gua membayangkn 10 minit tadi, gua memakai speck mata tu menjemput sedara gua, dengan bergayanya. Padahal kaca sebelah speck itu tak ada..



gua dah macam lanun bawak moto.



"SIALLLLLL"




*gua nak tempah tiket pegi Mexico selama seminggu supaya peristiwa pahit itu hilang untuk selamanya.

Monday, September 21, 2009

mahluk tuhan.


Satu syawal gua betol-betol sopan.


Syawal ke dua

Makan...


Tidur...


Makan..


Tidur...


Makan...


Layan rokok...


Makan...


Tidur...




Kalaulah gua punya cuti kerja mengikut sama dengan puasa yang gua buat selama sebulan ne.
Boleh kena Diabetis, peparu berair,Kencing manis,Darah tinggi dan lemah jantung. Silap-silap, nyawa gua kena tarik awal sebab kesihatan yang teruk.

Sunday, September 20, 2009

Satu Syawal




Sebijak mana pun kamu, sekaya menggunung pun kamu dan secantik mana pun kamu.
Kalau tiada hormat dalam keluarga walaupun sekecil kuman.




Kamu akan rugi sampai hari hayat.

Saturday, September 19, 2009

penantian suatu penyiksaan

video


Akak oder.

20 kelapa parut dan 3 kelapa parut warna putih.


Dengan berbekalkan 45minit masa menanti, oder gua siap. Gua berkarokey di dalam kereta, dalam keadaan badan berbau bangkai sebab tak mandi lagi.

Wednesday, September 16, 2009

Bisikan Ramadhan.

.........



Si Kaki : Hai! si Tangan, termenung ke sorangan teringat kekasih di kampung ke?

Si Tangan : Larr.. Si kaki, terkejut aku. bukan termenung, cuma mengenang nasib ni. Raya dah dekat aku asik pakai JamTangan yang lama jugak. Tak macam orang lain...

Si Kaki : Sabar jea lah Tangan, nak buat macam mana.. syukurlah apa yang ada sekarang ni, aku pun sama macam ko jugak, asik sarung kasut yang sama jea. Silap-silap tak muat pakai selipar jea raya ni.


( si kaki cuba, menenangkan perasan sedih si Tangan)


tiba-tiba


Si Badan : Tak boleh macam ni! orang lain boleh dapat baru, aku ni guna yang lama jugak. Sampai bila, tau lah aku ni kurus. Sehelai baju boleh sarung 2-3 tahun punya. Tapi malu lah aku nanti kat kawan-kawan lain.


( si badan menjerit di hadapan Tangan dan Kaki, menandakan protes atas baju raya yang tahun ini, sama seperti tahun lepas)


Si Kaki : Rilex-rilex Badan, jangan nak marah seperti babi yang buta, ko kena paham situasi tuan kita. Sejak pakai camera dia dah banyak lupakan kita. Tapi dia tetap tuan kita.

Si Badan : Habis kita ni siapa! tunggul, malu beb aku nak raya nanti. Dah lah baju raya tahun lepas ada kisah yang tersendiri...

(si kaki menunjukan tanda isyarat senyap)

Si Kaki : ish.. ko gila ke! kang tuan dengar ko bising pasal hal2 lepas, silap2 pagi raya dia tak mandi. Baru padan muka ko, pagi-pagi raya dah busuk..


(ketiga-tiga anggota badan terus berbual tentang hal ketidak puas terhadap persiapan raya ini)



....................................................................................................................


Di situasi yang sama.



Kenapa lah gua rasa anggota kaki, tangan dan badan gua ni rasa nk di garuk-garuk sepanjang masa ni.






Tuesday, September 15, 2009

Aidilfitri makin dekat gua shoping ke?










Belon dengan Hari Raya? ada kaitan kew? "Ini Man belon punya!"



Saturday, September 12, 2009

Kehangatan Aidilfitri.

Pesanan SMS


"Tolong maklumkan semua unutk kelas saya pada petang ini cencel, saya akan gantikan lepas raya,lebihkan waktu kelas untuk lepas raya. Sorry yer, saya betul2 ada hal. (Pn.Shariza) Tolong maklumkan pada semua rakan"




Agak-agaknya berapa banyak kuih yang lect aku buat, sampai class 3 jam pun boleh kene cancel. Sepatutnya dia kena beri markah tambahan pada kuiz yang akan datang sebab memahami, keadaannya pada waktu ini. Barulah para pelajar-pelajar bertambah gembira pada hari raya ne.



Gua akan usul kan perkara ini, lepas cuti raya nanti.



gua boleh sambung tido puas-puas hari ini..


Friday, September 11, 2009

Anak tekak~~

Pagi-pagi, tekak gua dah rasa kelat-kelat seperti membuka kuih koci. Begegas ke tandas, kasi tarik dalam-dalam, lepas tu buang...


lagi sekali..

tarik dalam-dalam lepas tu buang...


lagi sekali

tarik dalam-dalam lepastu buang..


Cuma dapat menikmati tekak yang selesa pada kadar 2-3minit sahaja. kemudian kembali kelat kembali..arrhh...

Pada waktu ni baru lah, rasa nak berhenti rokok. Kalau ada rokok dalam kocek untuk berbuka, dah lama gua buang kat sungai Klang..


Kalau di beri pilihan, air tebu, air laici, cendol pulut Pak Ali dan air suam.Dah sah gua waktu ini ambik air suam saja. Supaya anak tekak gua, boleh berfungsi dengan normal.






5.35PM..



air~~ air~~

Tuesday, September 8, 2009

gua dah ckp tido awal..

Jajarkan ke Kiri video


Bila mau buat konsert jelajah?




Rambot gua dah memang mcm sial. patot lah lepas show ne x ada sorang gadis nak mintak tandatangan kat gua. yang dapat 3 ekor yg lain tu jea...



gua nak pegi jumpa bomoh siam lepas ne kasi mandrem rambot gua.

Saturday, September 5, 2009

Gua benci rasa ini.

Pagi ni gua bagun tido, walaupun ada lagi 8 jam sebelum gua pegi ke kelas "part time" gua. Tapi kelopak mata gua ne, segar macam baru lepas mandi air sejuk perigi.

Gua cuba sambung lelapkan mata.. Si kelopak mata, memang tak ada rasa nak bertoleransi langsung terhadap gua. Gua tak berjaya nak tido balik.


5 minit pertama gua ushar syiling rumah gua.. dari dulu, warna putih,mungkin raya ni nak tembak "color" merah ke, jingga ke baru meriah..


10 minit gua rasa lain macam sejuknya. Gua dah boleh dengar degupan jantung gua mengepam dah macam isi angin tayar padar kadar 32 bar.



15 minit, gua capai hanset gua. Tengok tak ada satu messg ataw "miss call"dari mana-mana pihak.



Tak ada ke gadis-gadis manis nak "call" gua hari ini. Nak bertanyakan apa xtivity gua hari ini?,sihat ke tak?,puasa ke tak?,lena ke tak tido malam tadi?.. dan macam- macam lagi ke.. tak..


cibai lah!


ne yang gua malas nak bagun pagi-pagi neh.





Puasa ke 23

Tenet......tenet... "Khairul hari ini aku MC bagi tahu kat bos"


Rakan sepasukan memberi pesanan ringkas. Memang cukup ringkas..
Ingat gua ne tido sebantal dengan bos gua ke. Nak messg tak datang pagi-pagi ni, gua baru nak gerak pegi keja. "Titel" lambat memang gua dah pegang sejak 2 bulan berturut-turut ne.


Tak ada maknanya gua nak ambik "port" pasal kenyataan tersebut.


Setiba sampai ke lokasi kerja, kelihatan ramai sepasukan kerja yang tidak hadir.


Dan gua sedar, gua patut ambik berat pasal messg pagi tadi. Kalau gua tahu "gini gamaknya"
dah tentu gua sambung dating dengan Lisa Surianti dalam mimpi gua tadi.


Dah lah puasa, nak menjalankan tugas kakikukutangan dah lah tak cukup. Taw lah hampir 90% kerja-kerja dijalankan oleh robot yang tak bertawliah. Tapi kerja tetap kerja, takkan gua nak jadi buruh kasar peluh membasahi badan pada hari ini.


gua puasa beb..


3.00ptg


Jam "phone" gua berbunyi menandakan lagi setegah jam masa pulang ke rumah.



Sejak gua potong rambot ni, memang selesa tido.walaupun dibelakang "crontol panel".

Wednesday, September 2, 2009

side burn nipis?

Saba-sabar, hati gua berbisik selama 15 minit. terjaga dari tidur lena di sebuah kedai gunting.
Betul pepatah melayu mengatakan. "Tak semua yang kita inginkan indah" walaupun berbayar, kalau tak menepati perasan dan jiwa lurani gua,tak guna jugak.


Lu taw, sejak awal tahun beb, ulang semula awal tahun beb, gua tak benarkan element-elment berbentuk pemotongan sentuh pada rambut gua. Tapi kali ni gua relakan kan hati, sebab gua rasa dah banyak sangat beban yang bertindan atas kepala gua ne.


Tapi gua relakan dengan harapan, supaya gua dapat hasil yang terbaik.Bukan suruh lu jawab final paper TERMODINAMIK 2 yang dah memang "killer". Gua suruh lu pontong rambut gua supaya pendek dan kemas..nasib baik gua terjaga dari lena, masa lu busuk hati nak potong "side burn" gua. Ingat gua ne budak sekolah kew? nak potong2 side burn.

ceyyybai..



tapi lu....



lu memmang lah. kalau tahu mcm ne gaya lu buat keja, gua sepatut nya repot dekat jabatan khidmat pengguna.


machax2...










Ada gadis manis nak ajak gua keluar?

Sunday, August 30, 2009

Makan kuaci sebentar.



Semua orang buat kesilapan.



Kesilapan atas perbuatan diri sendiri.



Semua orang ada sifat keras kepala.



Tapi ada waktu ia akan berlembut juga.



Tapi jangan sampai di pijak kepala.



Kalau gagal sekali tak bererti hidup dah berakhir.









Belilah kereta buatan Proton yang selalu "Kantoi" pada "Power window"-nya



Friday, August 28, 2009

Kembara 30 minit "John Yuder Al-madhi"

Sesi tamat kerja gua berkakhir pukul 7.30pagi. di sebabkan gua "shift" malam, minggu ni. Maklumlah kerja kilang. Lepas sahur jerk, rahmat dari tuhan datang. Hujan selebat-lebatnya. Tanpa di sengaja gua menepuk dahi, dan menyebut "Allah, hujan pulak!"

Gua redah balik rumah jugak, apa nak jadi, jadi lah.. sesi tido di atas katil dengan memakai boxer sudah bermain dalam otak gua.apa kes pagi2 dah keja, gua pagi2 baru nak tido.

Gua pow baju hujan member gua, yang baru masuk kerja, "complet" dari baju sampai seluar, kalis hujan. Tapi gua silap, lepas je keluar dari pagar tmpat kerja gua, kasut gua dah basah lencun. Stokin gua kalau diperah boleh dapat 2 gelas susu kaca. Baru gua nak "budjet" pakai stokin untuk satu minggu tergendala.

Hujan makin rancak, kenderan-kenderan 4 tayar, ambik kesempatan cuci tayar, langar lopak-lopak air, sampai penunggang moto macam gua kena tempiasnya. LAHANAT!


Lampu Isyarat pertama.

Dah dua hari gua lihat warna kuning je menyala, warna lain mungkin metol terbakar. Masa-masa puasa ini lah, banyak aduan tak laku, ramai perkeja JKR mula sibuk dengar lagu raya dekat radio Era dan Hot FM. Gua terpaksa mengambil masa, hampir air hujan masuk dalam seluar dalam baru gua dapat lepas dari "Trafit Light" pertama.


Lampu Isyarat kedua.

Yang ni gua guna istilah "FUCK SYSTEM", sebab lampu isyarat yang kedua ni, tak berhati perot. warna merah dia lama sangat.


Lampu Isyarat ke-3

Rentak hujan makin pelahan, lampu isyarat kali ini gua berhenti, di sebabkan lori-lori hantu dah sedia nak tekan minyak dari simpang bersebelahan. Kalau gua tak berhenti, paling tidak pun surat kabar metro esok ada cerita pasal gua.


Sedang menunggu giliran berlepas, gua perasan gadis manis dalam kereta dekat simpang bersebelahan. Sepender basah, hujan lebat, lori hantu dan lampu isyarat gua campak tepi secara "spot". "check" masa 7.45am. esk kalau ada rezeki boleh lihat gadis manis tu lagi.

Tepat 8.00am gua sampai banglo 2 tinggat gua. Baju hujan tadi gua sidai atas pagi, moga-moga petang nanti kering. Basuh kepala takut nanti demam, muka kasi basah nanti nak tido baru ada angin2 sikit. Boxer gua dah sarung...


kemudian.


"Yuder! mak tadi suruh ko sidai kain dengan seluar ne..." by nenek gua.






yeaaa....





Monday, August 24, 2009

42 % is punk.

Pagi lu bagun,
Bila bagun lu lewat,
Bila lewat lu malas,
Lu basuh muka,
Gosok gigi,
Ambik air sembahyang.


Lu sarung uniform one week.
"Smart and clean for first day"
second,
third,
and Friday like "Bau Gampang".


Lu rambut rockers,
Panjang,
Tutup telinga,
Ala-ala korea style,
Tapi bau masam.


Lu perokok,
kuat merokok,
sakit dada,
behenti merokok,
seminggu,
2 minggu,
sebulan,
Bila sihat "continue" merokok.


Lu kaki perang,
semua nak perang,
semua nak jahat,
semua taknak sopan,
gadis-gadis manis,
atau pun gadis-gadis semanis-manis,
lu tak sopan.


Tapi bila...


Bulan Ramadan.
Lu tetap puasa.




Saturday, August 22, 2009

Dam-Dam-Dum Bunyi Mercun!

Gua masa kat tempat kerja dah borak-borak, pasal warna baju raya tahun ni, puasa belom start tapi gua dan rakan sekerja dah gebang cerita baju raya. Majoriti rakan-rakan sembang gua, dah kawin,baru kawin yang "late's" dapat baby pun ada.

Masing-masing berkerut dahi fikir budjet raya tahun ne. Duit tol balik kampung,duit minyak,duit anak buah lagi duit baju raya bini lagi dan macam-macam jenis pengeluaran duit . Ada setengah-setengah "part" dia orang saja buat ayat sedih, bagi gua rasa nak hulur sedikit bantuan maklumlah gua bujang tak laku. Tapi gua kebal dengan ayat-ayat sedih, buat muka selamba jea..buat gua ne menapung keluarga seramai 10 orang pulak.



Tapi satu jea ayat gua tak boleh nak tepis.



Sahabat di tempat kerja: "Wey tahun ni lu pakai baju 'SEDONDON' warna apa pulak?"



Gua :.......................................

( Lahanat!)



selamat berpuasa. :)

Thursday, August 20, 2009

Final project.

Lecture : "HA! kumpulan kamu buat project apa?"

Gua : "Mesin makanan kolam ikan secara automatic"

Lecture : "Laa..Baik ko orang buat makanan BABI"




(Lahanat punya lecture, gua dua minggu pikir pasal benda ne, dia anjing2 kn gua pulak)