Tuesday, September 29, 2009

Where the boots boys gone? part 2

Khamis lepas gua ziarah kubur member gua. Dah 5 tahun dia pegi,tapi kenangan tetap ada. Bila dah sampai kawasan perkuburan, gua "sound" rakan-rakan lain.


"JANGAN NAK BUAT IRAMA SEDIH KAT KAWASAN KUBUR NANTI,BENDA DAH PERGI BIARKAN LAH"

Walhal, gua yang sedih dalam hati. Terpaksa tunjuk muka "Agro" kat rakan-rakan lain, bagi motivasi sikit kat dia orang.


Gua dan lain tak bawak yasin,tak tahu doa. Gua cakap "SEDEKAHKAN AL-FATIHA JE, KALAU DOA KAT RUMAH PUN BOLEH LEPAS SEMBAHYANG."


Lepas tu singah rumah "Family" arwah, sebab dah memang rancang dari awal-awal lagi. Gua bagi motivasi lagi pada rakan-rakan lain buat kali kedua.


"KO ORANG JAGAN BUAT MUKA-MUKA SEDIH BILAH BERAYA NANTI,PAHAM-PAHAM JE LAH SEKARANG HARI RAYA,MESTI ORANG TUA TU RINDU KAT ARWAH"


Walhal,gua risau. sebab pernah satu "part" mak arwah sedih secara autoimatic mata gua keluar cecair jernih.


Bila dah sampai ke rumah family arwah, semua dapat cover. perasaaan pilu.
Dari jauh gua dah nampak muka si emak, tersenyum lebar menunggu rakan-rakan arwah datang beraya dan tak pasal-pasal gua dah kena sound.


"DAH LAMA TAK DATANG RUMAH MAKCIK YEAH"


Gua garuk kepala sambil senyum-senyum cari makan kot-kot ada anak dara kew . Pernah satu masa dulu mak arwah "call" gua pasal bertanyakan kabar, sebab gua dan arwah memang rapat suatu masa dulu. Gua jadi shahdu, bila si ibu cakap.


"UDA DAH LUPAKAN MAKCIK YEAA.."


Macam biasa, tanpa gua rumah tu tak meriah. Jadi gua tokok tambah menceriakan family arwah dengan pertayaan "Bila lah saya nak kawin makcik?" "Makcik ada anak sedara boleh kenal-kenal dengan saya?"



....................................................................................................................................................................


Pagi tadi gua gegas pergi ketempat keja, kalau tak gegas pun gua dah memang lambat.
Masa dalam perjalanan, tersempak kawan. Yup! kawan, dulu kawan gua,dulu tempat gua ketawa dengan dia,tapi gua silap,gua salah langkah,gua tak pikir panjang, gua juga telah memutuskan pershabatan yg hampir 4-5 tahun. Ini bermula dari perasaan cemburu melebihkan kawan dari kawan.



Gua sapa kawan lama gua, sambil mengucapkn "Selamat Hari Raya".


tapi..


dia berlalu pergi,


Pergi tanpa menekan "hon" moto tanda dia perasan gua.


Jika satu hari nanti gua tiada dalam dunia, ada tak kawan-kawan yang akan menagis bila gua tiada. Akan buntu bila gua tiada, akan rasa kekok bila gua tiada.


dan


Ada tak mereka akan sedekahkan AL-Fatiha kepada gua?.

Saturday, September 26, 2009

sesedap bunyi

gua: "Nama bakal menantu Pak Azlan apa beb?
Pandang kerek jea kt gua dari tadi, Tau lah rambot sikat tepi, kulit soya bean dan dagu macam Faizal Huseen."



sahabat :"Pak Azlan cakap nama bakal menantunya ZAKARIAH"



gua : "Habis kalau nama pendek apa pulak?"


..................................................................


"ZAKAR"

Thursday, September 24, 2009

Penangan bagun tidur raya ke-4

Pagi tadi gua bagun dalam sekitar 12tgh hari. Memang indah bagun waktu-waktu itu, sebab bilik air tak payah berebut, lepas mandi mesti nasi dah ada atas meja terus sauk jea.

Lepas mandi, mak gua suruh jemput sedara yang sesat mencari kediaman gua. Lalu gua bergegas,dengan harapan ada gadis manis sekali datang. kasi pakai "One Drop Perfium" sebab gua mandi agak cincai.


capai kunci moto...


sekali tengok cuaca memang panas terik, mata gua jadi macam sepet. Seperti banduan yang baru keluar penjara 10thn baru nampak matahari..


gua ada idea.
Gua pakai speck hitam adik gua. Lalu terus mendapatkan sedara gua yang kesesatan jalan.


sampai rumah adik gua tegur.


"WEY! KO TAK PERASAN KEW SPECK MATA TU KACA SEBELAH DAH HILANG"



gua tengok speck yang gua guna tadi.




"CIBAIIIII! LAHANAT!"





*gua membayangkn 10 minit tadi, gua memakai speck mata tu menjemput sedara gua, dengan bergayanya. Padahal kaca sebelah speck itu tak ada..



gua dah macam lanun bawak moto.



"SIALLLLLL"




*gua nak tempah tiket pegi Mexico selama seminggu supaya peristiwa pahit itu hilang untuk selamanya.

Monday, September 21, 2009

mahluk tuhan.


Satu syawal gua betol-betol sopan.


Syawal ke dua

Makan...


Tidur...


Makan..


Tidur...


Makan...


Layan rokok...


Makan...


Tidur...




Kalaulah gua punya cuti kerja mengikut sama dengan puasa yang gua buat selama sebulan ne.
Boleh kena Diabetis, peparu berair,Kencing manis,Darah tinggi dan lemah jantung. Silap-silap, nyawa gua kena tarik awal sebab kesihatan yang teruk.

Sunday, September 20, 2009

Satu Syawal




Sebijak mana pun kamu, sekaya menggunung pun kamu dan secantik mana pun kamu.
Kalau tiada hormat dalam keluarga walaupun sekecil kuman.




Kamu akan rugi sampai hari hayat.

Saturday, September 19, 2009

penantian suatu penyiksaan

video


Akak oder.

20 kelapa parut dan 3 kelapa parut warna putih.


Dengan berbekalkan 45minit masa menanti, oder gua siap. Gua berkarokey di dalam kereta, dalam keadaan badan berbau bangkai sebab tak mandi lagi.

Wednesday, September 16, 2009

Bisikan Ramadhan.

.........



Si Kaki : Hai! si Tangan, termenung ke sorangan teringat kekasih di kampung ke?

Si Tangan : Larr.. Si kaki, terkejut aku. bukan termenung, cuma mengenang nasib ni. Raya dah dekat aku asik pakai JamTangan yang lama jugak. Tak macam orang lain...

Si Kaki : Sabar jea lah Tangan, nak buat macam mana.. syukurlah apa yang ada sekarang ni, aku pun sama macam ko jugak, asik sarung kasut yang sama jea. Silap-silap tak muat pakai selipar jea raya ni.


( si kaki cuba, menenangkan perasan sedih si Tangan)


tiba-tiba


Si Badan : Tak boleh macam ni! orang lain boleh dapat baru, aku ni guna yang lama jugak. Sampai bila, tau lah aku ni kurus. Sehelai baju boleh sarung 2-3 tahun punya. Tapi malu lah aku nanti kat kawan-kawan lain.


( si badan menjerit di hadapan Tangan dan Kaki, menandakan protes atas baju raya yang tahun ini, sama seperti tahun lepas)


Si Kaki : Rilex-rilex Badan, jangan nak marah seperti babi yang buta, ko kena paham situasi tuan kita. Sejak pakai camera dia dah banyak lupakan kita. Tapi dia tetap tuan kita.

Si Badan : Habis kita ni siapa! tunggul, malu beb aku nak raya nanti. Dah lah baju raya tahun lepas ada kisah yang tersendiri...

(si kaki menunjukan tanda isyarat senyap)

Si Kaki : ish.. ko gila ke! kang tuan dengar ko bising pasal hal2 lepas, silap2 pagi raya dia tak mandi. Baru padan muka ko, pagi-pagi raya dah busuk..


(ketiga-tiga anggota badan terus berbual tentang hal ketidak puas terhadap persiapan raya ini)



....................................................................................................................


Di situasi yang sama.



Kenapa lah gua rasa anggota kaki, tangan dan badan gua ni rasa nk di garuk-garuk sepanjang masa ni.






Tuesday, September 15, 2009

Aidilfitri makin dekat gua shoping ke?










Belon dengan Hari Raya? ada kaitan kew? "Ini Man belon punya!"



Saturday, September 12, 2009

Kehangatan Aidilfitri.

Pesanan SMS


"Tolong maklumkan semua unutk kelas saya pada petang ini cencel, saya akan gantikan lepas raya,lebihkan waktu kelas untuk lepas raya. Sorry yer, saya betul2 ada hal. (Pn.Shariza) Tolong maklumkan pada semua rakan"




Agak-agaknya berapa banyak kuih yang lect aku buat, sampai class 3 jam pun boleh kene cancel. Sepatutnya dia kena beri markah tambahan pada kuiz yang akan datang sebab memahami, keadaannya pada waktu ini. Barulah para pelajar-pelajar bertambah gembira pada hari raya ne.



Gua akan usul kan perkara ini, lepas cuti raya nanti.



gua boleh sambung tido puas-puas hari ini..


Friday, September 11, 2009

Anak tekak~~

Pagi-pagi, tekak gua dah rasa kelat-kelat seperti membuka kuih koci. Begegas ke tandas, kasi tarik dalam-dalam, lepas tu buang...


lagi sekali..

tarik dalam-dalam lepas tu buang...


lagi sekali

tarik dalam-dalam lepastu buang..


Cuma dapat menikmati tekak yang selesa pada kadar 2-3minit sahaja. kemudian kembali kelat kembali..arrhh...

Pada waktu ni baru lah, rasa nak berhenti rokok. Kalau ada rokok dalam kocek untuk berbuka, dah lama gua buang kat sungai Klang..


Kalau di beri pilihan, air tebu, air laici, cendol pulut Pak Ali dan air suam.Dah sah gua waktu ini ambik air suam saja. Supaya anak tekak gua, boleh berfungsi dengan normal.






5.35PM..



air~~ air~~

Tuesday, September 8, 2009

gua dah ckp tido awal..

Jajarkan ke Kiri video


Bila mau buat konsert jelajah?




Rambot gua dah memang mcm sial. patot lah lepas show ne x ada sorang gadis nak mintak tandatangan kat gua. yang dapat 3 ekor yg lain tu jea...



gua nak pegi jumpa bomoh siam lepas ne kasi mandrem rambot gua.

Saturday, September 5, 2009

Gua benci rasa ini.

Pagi ni gua bagun tido, walaupun ada lagi 8 jam sebelum gua pegi ke kelas "part time" gua. Tapi kelopak mata gua ne, segar macam baru lepas mandi air sejuk perigi.

Gua cuba sambung lelapkan mata.. Si kelopak mata, memang tak ada rasa nak bertoleransi langsung terhadap gua. Gua tak berjaya nak tido balik.


5 minit pertama gua ushar syiling rumah gua.. dari dulu, warna putih,mungkin raya ni nak tembak "color" merah ke, jingga ke baru meriah..


10 minit gua rasa lain macam sejuknya. Gua dah boleh dengar degupan jantung gua mengepam dah macam isi angin tayar padar kadar 32 bar.



15 minit, gua capai hanset gua. Tengok tak ada satu messg ataw "miss call"dari mana-mana pihak.



Tak ada ke gadis-gadis manis nak "call" gua hari ini. Nak bertanyakan apa xtivity gua hari ini?,sihat ke tak?,puasa ke tak?,lena ke tak tido malam tadi?.. dan macam- macam lagi ke.. tak..


cibai lah!


ne yang gua malas nak bagun pagi-pagi neh.





Puasa ke 23

Tenet......tenet... "Khairul hari ini aku MC bagi tahu kat bos"


Rakan sepasukan memberi pesanan ringkas. Memang cukup ringkas..
Ingat gua ne tido sebantal dengan bos gua ke. Nak messg tak datang pagi-pagi ni, gua baru nak gerak pegi keja. "Titel" lambat memang gua dah pegang sejak 2 bulan berturut-turut ne.


Tak ada maknanya gua nak ambik "port" pasal kenyataan tersebut.


Setiba sampai ke lokasi kerja, kelihatan ramai sepasukan kerja yang tidak hadir.


Dan gua sedar, gua patut ambik berat pasal messg pagi tadi. Kalau gua tahu "gini gamaknya"
dah tentu gua sambung dating dengan Lisa Surianti dalam mimpi gua tadi.


Dah lah puasa, nak menjalankan tugas kakikukutangan dah lah tak cukup. Taw lah hampir 90% kerja-kerja dijalankan oleh robot yang tak bertawliah. Tapi kerja tetap kerja, takkan gua nak jadi buruh kasar peluh membasahi badan pada hari ini.


gua puasa beb..


3.00ptg


Jam "phone" gua berbunyi menandakan lagi setegah jam masa pulang ke rumah.



Sejak gua potong rambot ni, memang selesa tido.walaupun dibelakang "crontol panel".

Wednesday, September 2, 2009

side burn nipis?

Saba-sabar, hati gua berbisik selama 15 minit. terjaga dari tidur lena di sebuah kedai gunting.
Betul pepatah melayu mengatakan. "Tak semua yang kita inginkan indah" walaupun berbayar, kalau tak menepati perasan dan jiwa lurani gua,tak guna jugak.


Lu taw, sejak awal tahun beb, ulang semula awal tahun beb, gua tak benarkan element-elment berbentuk pemotongan sentuh pada rambut gua. Tapi kali ni gua relakan kan hati, sebab gua rasa dah banyak sangat beban yang bertindan atas kepala gua ne.


Tapi gua relakan dengan harapan, supaya gua dapat hasil yang terbaik.Bukan suruh lu jawab final paper TERMODINAMIK 2 yang dah memang "killer". Gua suruh lu pontong rambut gua supaya pendek dan kemas..nasib baik gua terjaga dari lena, masa lu busuk hati nak potong "side burn" gua. Ingat gua ne budak sekolah kew? nak potong2 side burn.

ceyyybai..



tapi lu....



lu memmang lah. kalau tahu mcm ne gaya lu buat keja, gua sepatut nya repot dekat jabatan khidmat pengguna.


machax2...










Ada gadis manis nak ajak gua keluar?