Friday, January 21, 2011

Dunia ke dua berbisik.

Rasa bila buat kerja berat-berat, kebanyakan gua selalu menggeluh dalam hati.

"Kenapalah aku tak jadi anak Tan sri atau anak General dah tentu-tentu, aku lepak kat rumah waktu sekarang ne minum air 'fresh Oren' sambil layan tv. Tak perlu membanting tulang cari duit."

Kadang kala, bila gua balik kerja dalam keadaan kotor, mula lah rasa nak lepak depan rumah kejap. Ambik angin sambil layan rokok sebatang berserta air Rebenna. Tergetus pulak dalam hati,

"Gila kerja kilang baju kotor-kotor, kalau dah kawin nanti bini gua sanggup ke nak basuh baju gua ni?".



Tak cukup lagi apa yang gua rasa tu..

Benda neh lagi kaw-kaw, bila kene kerja malam minggu. Zaman sekarang malam minggu, malam keluar dengan gadis-gadis manis lepak kat dataran, tak pun layan cerita seram panggung wayang. Ni tak, kene kerja jugak. Masa menungang motor ke kawasan kerja layan pulak lagu 'Lagenda budak setan' entah macam mana sialnya gua nak layan lagu tu atas motor.
Mula lah rasa,

"Gila umur gua baru nak masuk 25 tahun, rasa sunyi pulak"


Ada rasa macam lahanat tak situasi macam tu?

Tapi bila rasa nak ubah kehidupan lebih baik, macam nak berkerja kerasa tanpa menggira masa dan waktu, hari raya pun lu,gua dan orang kebanyakan nak balun kerja jugak. Mula lah rasa nak motivate diri sendiri dalam hal-hal agama.

"Hidup kalau tak bersyukur memang tak akan puas, kerja akhirat lebih baik dari dunia."




Hari ni gua tak pergi solat Jumaat sebab terlajak tidur. Maklumlah effect budak-budak kerja kilang yang berkerja waktu malam memang macam ni. waktu siang tidur sampai ke petang.

Wednesday, January 12, 2011

Kereta.

Hari ini gua ponteng kerja, sebab rasa patut gua buat macam tu. Semalam gua dah banyak makan habuk tanah kat kilang. Jadi gua kena berehat bagi kesihatan gua terjamin di masa hadapan.

Pagi-pagi gua dah hantar pesanan ringkas, tak ringkas sangatlah panjang jugaklah meseg gua. Gua cakap kat 'Supervisor' gua yang gua cuti sakit nak pegi klinik berdekatan. Jawapan yang gua dapat sama sperti mana gua selalu mintak cuti sakit hanya sekadar 'OK TQ'.
Bagus jugak 'sepervisor' gua ni, tak perlu gua buat banyak dosa kene tipu panjang lebar. Memahami jugak dia pada hati gua ni.

Kira masa gua taip artikel ne, gua belom mandi pagi. kira gua lajakkan tidur gua dalam masa 2-3 jam dari biasa. Manja jugak badan gua ni pagi-pagi semua ne penagan dari kilang paip tanah ni.

Dalam 2-3 minggu ni, gua asik pikir pasal nak beli sebijik kereta tempatan atau pun luar negara. Tak kisahlah baru keluar kedai atau dari penggunan terpakai. Rasanya gua perlu mendapatkan sebijik kenderaan ini, utuk menjamin gua dalam mengayat gadis-gadis manis pada tahun ini.

Tapi dalam jangkaan gua, gua nak simpan duit untuk sambung belajar, gua tengok kawan-kawan gua kerja kerajaan 'stedy' dah masuk kelas minggu lepas. Takpa gua kena sabar sebab gua kerja kilang dan masa tak mencukupi nak selak buku.

Berbalik dalam hal pembeliann kenderaan sebijik kereta. Gua perlu usaha keras dalam pembelian tersebut. Jadi gua perlu membuat potongan dalam simpanan bulanan dalam hal-hal sambung belajar. Yea kita tengok dahulu, sejauh mana usaha gua dalam bidang baru ini.

Lu rasa kalau gua angakat Volkswagen Polo yang baru-baru keluar kat TV ini berbaloi tak kalau gua buat modal nak ayat gadis keluar makan?

Sunday, January 2, 2011

Video lucah dari Justin Timberlake.

video video

Tinggalkan yang lama kutip yang baru.

Dulu gua suka listkan apa yang gua perlu capai dalam masa setahun. Dalam tahun lepas (2010), gua rasa tak banyak gua dapat, setakat dapat lulusan Diploma,kerja yang banyak duit dan Stay kembangkan kerja separuh masa sebagai wedding photo.

Pasal tahun baru ni 2011, gua target nak save duit untuk sambung belajar balik ke peringkat Degree. Itu pun kalau calculation gua menjadi, dalam usaha kerja lebih masa semata-mata nak simpan duit. Ya.. kadang-kadang hari ni gua niat, esok dan lusa jadi lain. Barulah orang melayu kalau macam tu. hahah.. macam lahanat gua ne.

Tapi tahun baru ni, gua rasa tak banyak motif gua, cuma setakat nak save duit untuk study sahaja, tak perlu pikir list yang banyak untuk di kejar. Lagi pun kerja baru gua ni bukan lah ada masa sangat nak berpelesiran macam mat-mat rampit, tak pun kaki-kaki cucuk langit.

Badan pun dah bau tanah, pergi dan balik kerja dah tak macam Farid kamil, Rupa macam Bangla tukang jaga pum minyak adalah. Tapi rezekikan, dah tu tuhan nak bagi kat gua. Jadi gua saukk jea lah.

Pasal azam tahun baru. Udah-udah lah gua pun tak paham nak berazam-azam lebih, nama adik gua azam pun hari-hari 'pow' gua punya rokok dah kira naik panas jugak gua.

Lu pa diri.

Mulanya kerja ditempat baru, gua rasa masa dalam sehari gua lebih banyak habiskan pada tokey-tokey kilang paip tanah. Kerja melebihi dari waktu tido,waktu sembang dalam Facebook, waktu nak makan depan TV,waktu nak tulis blog. Semua dah kurang. Tidur paling tidak 4-5 jam, Tapi hasil bulanan memanglah berbaloi, berbulu mata adik gua bila gua sarung barang 'rare' sekarang.

Biasalah, kerja lebih maka duit yang dapat pun lebih. Berbaloilah apa yang gua rasa. Tapi badan gua rasa tak berbaloi, dah tak ada masa nak layan lagu sebelum tido. Paling cibai pun, update status dalam Facebook lepas tu tido.

Orang kampung pun kata gua dah tak kuat tunjuk muka kat kedai-kedai yang selalu lepak. Kalau 2-3 tahun gua buat peragai macam ni, Silap-silap orang kampung pun tak kenal gua lagi.

Bab kerja dah makin stabil, dulu baru sehari kerja gua dah rasa menyesal, sebab kilang cina bukit memang nak untung, hal-hal pasal pekerja memang kurang. Tapi sekarang gua dah boleh follow sikit-sikit. Itu pun dah boleh lepak dengan otai-otai yang dah kerja 10 tahun. Yang muda-muda berapa kerat jea. Jadi hal rumah tangga gua terpaksa layan jugak, bagi penyedap sembang bila masa rehat.

Kadang-kadang jadi 'Lu pa diri' sebab, hidup bagun pagi kerja, balik tido dan makan. Tentang hala tuju makin lupa. Cibai lahh tiba-tiba check ic balik gua dah masuk umur 25 tahun, mana gadis manis ne?