Friday, January 2, 2009

Budak tu bisu?

Tadi aku pegi masjid yerlah solat jumaat. satu set berbaju melayu kuning dah mcm nak angkat nikah pulak.. so agak padat dan penuh org masa tu mendegar khutbah.. ada yang lentok kt tepi dinding, ada yang tanya pasl "dah lama tak nampak?" baru aku tahu kenapa salah satu hikmat sembahyang jumaat adalah mengumpul umat islam bersama menunaikan solat berjemaah.sebab boleh berjumpa dalam satu minggu.

lari topic pulak. ok teruskan pada rangkap yang lain.

aku x blh nk duduk kt dalam sebab dah padat so aku bediri kt luar. sambil telinga aku dengar khutbah dan otak aku pulak tgh pikir nk layan cendol waktu panas-panas neh. aku nmpak 2-3 budak duduk kt sabelah aku..sambil guraw2.. ingat nk tegur tapi dipikirkn 15 tahun yang lepas aku pun 2x5 jerk..

jadi ada sorg budak ni tak bercakap, berinteraksi mengunakan memek muka dan gaya tangan.

hu? budak ni bisu.. ( tekejuzz aku.. sambil bijik mata terbeliak )

umur budak tu antara 8-10 tahun. so mula lah kepala otak aku pikir maca-macam. boleh tak budak tu survive bila dah besar? Mcm mana orang nak terima dia?

kalau lah aku jadi menteri pendidikan aku droop kan matapelajaran matametik (aku amat benci subjek kira) dan tukar kepada mata pelajaran belajar bahasa isyarat.

best kan tapi dalam mimpi jerk lah..

jd aku nk tulis dalam check list aku.. aku nk belajar bahasa isyarat satu hari nnti.

2 comments:

  1. haaa
    bgus jgak tu
    tpi ko kne lah jdi slah seorang org pnting dlam bhagian pendidikan tu
    cnfirm org bleh dgar pndapat ko tu
    hermmmm

    ble dah dpat blajar bahase isyarat
    snang lah ko nk cmmunicate dgn org2 bisu y len
    bgus2

    ReplyDelete
  2. ..... :) (juts smile) bygkan anda bisu..

    ReplyDelete