Friday, July 23, 2010

Daging kambing

Entah kenapa hari ini, gua rasa nk tulis banyak catatan. Mungkin gua cuti hari ini, dan mula sihat dan rasa macam suci lepas dapat solat jumaat. Oh.. kene besar sikit tulisan itu.. RASA SUCI SEBAB BARU LEPAS SEMBAHYANG JUMAAT. Secara lojikalnya tak ada siapa nak follow sangat blog gua ni, jadi tak guna jugak bila gua buat tulisan bersaiz XXL

Ok pasal Daging kambing. Maklumlah rumah gua baru buat kenduri Aqiqah untuk anak buah gua yang pertama. Jadi bila anak lelaki,kenalah korbankan beberapa ekor kambing menggikut kemampuan si bapa. Abang gua rasa ria, dia korbankan dua ekor kambing, katanya takut tak cukup, orang kampung kuat melantak.

Daging kambing ni, bukan ramai yang suka sangat. Tapi di sebabkan populurity masakannya kurang dapat sambutan setiap hari di mana-mana kedai makan, kecuali Restoran Selvem dekat pekan. Jadi bila ada makan kambing pada hari akikah, serta merta masakan daging kambing jadi masakan yang laku pada hari itu.

Daging kambing ni, bukan jenis calang-calang orang yang boleh masak.Potong kena kemas, macam potong buah tomato buat hiasan makanan pengantin. Orang kampung kata, potong kena teliti kalau tak bau kambing akan ada dalam masakan. Habis kalau potong lembu dan ayam tak kemas, ada bau jugak ke masakan bau lembu dan ayam?

Gua memang tak suka ikut belakang lori ayam, bau macam gampang dan gua ingat lagi gua ikut belakang lori babi masa ponteng sekolah.

Jadi abang gua import tukang masak specialist daging kambing. Bila tukang masak mula nak tumis masakan dalam kuali besar, makcik-makcik kampung dah pandang lain macam, nak mula record resipi. Selalunya yang pandai masakan kari kambing ini, golongan-golongan mamak. Jadi tak salah lah tukang masak tu berkulit hitam. Tapi abang gua, sound pada makcik gua. Tukang masak bukan dari golongan mamak, cuma dia memang berkulit hitam asli. Sangkalan orang kampung melesit pasal tukang masak ternyata salah.

Ada sesetengah manusia boleh makan daging kambing, ada sesetengah tak boleh. Katanya darah tinggidan mudah pening. Jadi bila acara majilis makan, gua boleh trace orang kampung yang kena darah tinggi. Jenis ambik kuah sikit- daging sikit itu yang ada penyakit darah tinggi.

Rakan kampung gua agak hebat melantak 3 pinggan nasik berserta kari kambing. Katanya memang sedap. Tapi gua yang tak sedap hati bila dia mula bersandar lama kat atas kerusi walhal majlis dah lama habis. Jadi gua terpaksa menunggu dia dalam keadaan stabil baru boleh gua kemas-kemas barang kenduri.


Kambing ari tu tak macam ni, lagi comel dari gambar kat atas.

No comments:

Post a Comment