Friday, March 11, 2011

Tak tahu bukan gua yang taip kali ini?

Manusia yang menggejar duniawai memang kerap berlawan dengan masa. Gua pun rasa duniawi melebihi dari akhirat pada daya fikiran gua. Setiap saat dan waktu rasa tak cukup, rasa terlalu sangat masa tu bergerak. Walhal kalau seseorang manusia yang bijak tentu dah ada buat jadual, supaya masa itu dapat di tinggalkan. Dan manusia yang bijak itu sudah bersedia dari pada masa.

Itu orang yang bijak. Yang silap besar 1% pun gua bukan orang yang bijak. Gua dah berciciran berbelas-belas tiang. Kalau kata mat rempitlah " Bro lu makan asap moto gua jea lah! ". Nasib baik masa itu tak pandai berkata. cuma ada sedikit emosi, seperti "Masa mencemburui kita".

Berbalik kepada orang yang kurang bijak macam gua, jadi masa tu dah jauh tinggalkan gua, gua dah tersandung dagu atas jalan baru gua tahu, gua ne nak kejar masa pun kena pikir 2-3 kali. Antara impian,harapan dan waktu. Semua ni bergabung, memang mereka kata. 'Masih ada masa lagi' ya.. itu kata-kata semangat para sahabat handai yang masih satu laras dengan kita.

Cuba tengok budak-budak bijak sekarang, dia tak cakap macam tu, dia buat 'body language', dia berkepak dada sambil dagu nak cecah kat awan. Tapi nak buat macam mana? dia orang dah memang jenis tahu masa tu penting. Tapi kalau dagu cecah awan satu kerja tak tahu apa, spana saiz 30 gua campak kat kepala dia.

haaa... haaaa....itu lah padan muka gua tak belajar pandai-pandai dari dulu.

ok itu jea!

1 comment: